top of page

HIZLI OKUMA
VE
BEYİN HARİTALARI

Önemli olan sadece bilmek değil, ANLAMAK

Günümüzde hızlı okuma bir tercih değil zorunluluk haline gelmiştir.  Yaşadığımız bu hız çağında, sürekli yeni bilgiler üretiliyor, teknoloji hızla gelişiyor. Julian Huxley’in dediğine göre Taş Devrinde 50 bin yıl alan ve çağı simgeleyen gelişmeler zamanımızda yüz yıllık süreler içinde oluşuyor. Günümüzde yüz yıllık süreler içinde onlarca değişime tanık oluyoruz. 

Eski bilgi ile yeni bilgi arasındaki zaman gittikçe kısalıyor. Böyle bir dönemde insanoğlu yeni üretilen bilgiye hızla sahip olmak zorunda kalıyor.

Yaşadığımız çağ,bilgi çağı. Fark ve ayrıcalık yaratacak en önemli faktör bilgi.

Bu noktada gerçek sorun ‘yetersiz zaman’ olarak karşımıza çıkıyor.

Hızlı Okuma;

·        Okuma hızını % 200-400 arttırır.

·        Okuma sevgisi kazandırır..

·        Ders çalışma becerilerini arttırır.

·        Zaman en önemli kaynaktır fakat depolanamaz.  Daha çok bilgiye daha hızlı ulaşmayı sağlayacağı için fark ve ayrıcalık yaratır. Zamandan tasarruf sağlar.

·        Toplumda yerleşmiş yanlış inanışlardan biri anlamak için yavaş okunması gerektiğiyle ilgilidir. Ancak bu tamamen yanlıştır. Beyin hızlı çalışan bir organdır ve yavaş okumak beynin farklı şeyler de düşünmesine fırsat tanır. Bu yüzden çoğumuz okurken, okuduğumuz konudan çok, örneğin; yeni alacağımız gömleği, arkadaşlarımızla gittiğimiz pikniği, ocaktaki yemeği, babamızın bize verdiği bir öğüdü vb. düşünürüz. Yani okuduğumuz konudan çıkıp başka şeylerle kafamızı meşgul edebiliriz. Bunu önlemenin ve konsantrasyonu yükseltmenin tek yolu hızlı okumaktır

·        TEOG,LYS,YGS,KPSS ALES,ÜDS TUS gibi sınavlarda zamandan tasarruf sağlar ve konsantrasyonu arttırır.

·        İş hayatında sahip olduğunuz bilgiyi derinleştirmek ve daha çok bilgiye ulaşabilmek için süreyi daha verimli kullanmanızı sağlar. Anlama oranını arttırır.

 

Beyin haritaları bilginin sistematik olarak bilgi kütüphanelerimize yani beynimize yerleştirilmesini sağlayarak anlamlı öğrenmeyi gerçekleştirir. Anlamlı öğrenme ise olamayan öğrenme ve alışıldık öğrenmenin aksine yeni bilginin, beynimizdeki diğer bilgilerle ilişki kurmasını sağlar ki bu da kalıcı öğrenmeyi tesis eder. Bilgi kişiyle ne kadar alakalı ise işlenmesi ve hatırlanması o kadar kolay olur. Detaylar kadar, büyük resmin görülmesi anlamlandırmayı, konunun derinine inmeyi ve yüzeysel olmayan öğrenmeyi gerçekleşir.
Beyin Haritalarının Öğrenme Çözümleri:

Büyük resmi görmek, büyük resmi oluşturan parçaların tek tek o resmin içinde değerlendirilmesini, o resimle ilişkilendirilmesini ve işlenmesini sağlar.

•Beyin haritalarında kullanılan çağrışım tekniği öznel yani kişisel öğrenmeyi destekleyerek  öğrenme sürecine aktif katılımı sağlar

•Bilgiyi hızla anlamlandırmayı mümkün kılar.

Bunun nedeni bireyin öğrenirken kendi bilgi kütüphanesinden faydalanmasıdır.

•Haritayı şekillendiren, bireyin kendi bilgi ve deneyimlerine dayalı kendine özel dünyasıdır.

Beyin haritaları ile yapılan çalışmalarda anlamlandırma sürecine katkıda bulunan, bilginin olduğu gibi ezberlenmesi değildir.

***Bireyin önce kendi bilgi kütüphanesiyle eşleyerek farklı bilgilerle benzerlikleri yakalaması ve aradaki ilişkileri fark ederek işlemesidir

•Kişinin beyninde oluşan çağrışımlar, inançlarına ve mevcut bilgilerine dayandığından akılcıdır. Buna göre, öğrencinin inançları, değerleri, tutumları, önemsedikleri, alışkanlıkları, ilgi alanları öğrenme ortamında sunulan öğretilen bilginin anlamlandırılmasında önemlidir.

Beyin Haritaları
hafızayı, yaratıcılık/üretkenlik becerilerini ve düşünme yetisini geliştirir. 

Her Beyin Haritası kişiye özeldir.
Başka birinin Beyin Haritası size konuyu öğretemez...

Kalıcı Öğrenme Dahi Çocuk Merkezi

Beyin Temelli Eğitimler

  • Gri Instagram Simge
  • Gri YouTube Simgesi
  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Gri LinkedIn Simge
bottom of page